Парламентът продължава работа по второто четене на актуализацията на бюджета на

...
Парламентът продължава работа по второто четене на актуализацията на бюджета на
Коментари Харесай

Депутатите продължават работа по бюджетната актуализация на ДОО

Парламентът продължава работа по второто четене на актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване. Депутатите започнаха работа по отчета за второ четене на изключително съвещание във вторник. Народното събрание ще гласоподава периодите, от които ще влязат в действие текстовете от актуализацията на бюджета на ДОО, признати късно нощес на съвещание, траяло повече от 10 часа.

На съвещанието през вчерашния ден депутатите взеха решение от първи октомври минималната пенсия да стане 370 лв., а компенсацията за развъждане на дете през втората година от майчинството да е 650 лв.. Беше признато и пенсионерите да получат до края на годината добавка от 120 лв., само че бе одобрено и нарастване на пенсиите с 12,5%. А финансовият министър Асен Василев съобщи, че Народното събрание е приел две взаимоизключващи се решения за нарастване на пенсиите и ще би трябвало да реши кое от тях да бъде анулирано.

Първо беше призната концепцията на Движение за права и свободи за 120 лева месечна добавка към всички пенсии за октомври, ноември и декември 2021 година, за което са заложени спомагателни 200 млн. лева над плануваните изключителни 503 млн. лева от служебния кабинет. След което бе утвърдено и предлагането на ГЕРБ за 100 лева добавка и увеличение на разноските на Национален осигурителен институт с 245 млн. лева А предложенията и на Движение за права и свободи, и на ГЕРБ бяха подкрепени от Българска социалистическа партия.

" ИТН " предложи преустановяване на съвещанието, само че болшинството гласоподава " срещу ". А след още дебати бе утвърдено и трето предложение за растеж на пенсиите - на " ИТН ", което значително се припокрива и се предлагането на служебния кабинет, а имено пенсиите ще бъдат преизчислени от 1 октомври с по-висок коефициент за всяка година автентичен стаж, като той се усилва от 1.2 на 1.35. Бе признато и минималната пенсия да се увеличи от 300 на 370 лева от същата дата. Идеята мина с гласовете на всички без ГЕРБ, като това е промяна, направена от Има Такъв Народ на предложението на служебното държавно управление, което планираше нарастване до 370 лева

Максималната пенсия се усилва от 1440 на 1500 лева Това бе признато с гласовете на Има Такъв Народ, Демократична България, ИБГНИ и Българска социалистическа партия и по предложение на служебния кабинет, като бе отхвърлено предлагането на ГЕРБ за отпадане на тавана.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР